Eπιστρέφοντας σπίτι με το νεογέννητο…

Eπιστρέφοντας σπίτι με το νεογέννητο…

Η επιστροφή στο σπίτι με το μωρό γεννά υπέροχα συναισθήματα αλλά και μία μικρή ανησυχία για την ασφάλεια και τη φροντίδα του μωρού.

 Μεταφορά από το μαιευτήριο στο σπίτι

Το νεογνό που φεύγει από το μαιευτήριο πρέπει να τοποθετείται στο ειδικό καθισματάκι αυτοκινήτου (αυγό) με φορά προς τα πίσω με τα πέντε σημεία πρόσδεσης. Οποιαδήποτε άλλη λύση, όσο προσεκτικοί και να είστε, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του μωρού σας.

 Διατροφή

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το βρέφος θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες ζωής. Ο μητρικός θηλασμός είναι απεριόριστος, όποτε και όσο το επιθυμεί το βρέφος. Τα βρέφη που πίνουν ξένο γάλα θα πρέπει να ταϊζονται κάθε 2-3 ώρες ή νωρίτερα εάν το επιθυμούν, συνήθως κάθε 2-3 ώρες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν το αφήνουμε πάνω από 5 ώρες χωρίς γεύμα τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα. Tα νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης χρειάζεται να ταϊζονται κάθε 2-3 ώρες ή νωρίτερα μέχρι σταθεροποίησης του βάρους τους ανάλογα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Μετά από κάθε γεύμα το κρατάμε ~10-15 λεπτά να ρευτεί. Τα βρέφη που θηλάζουν δε θα τα ακούσουμε απαραίτητα να ρεύονται γιατί δεν καταπίνουν αρκετό αέρα συγκριτικά με αυτά που πίνουν γάλα με το μπιμπερό.

Κενώσεις

Οι κενώσεις του μωρού ειδικά αυτών που θηλάζουν είναι αρκετά συχνές (σχεδόν κάθε φορά μετά το θηλασμό, αλλά μπορεί να είναι έως 1 κένωση ανά 7-10 μέρες). Εάν καταλάβετε ότι το μωράκι σας υποφέρει συζητήστε το με τον παιδίατρό σας. Οι κενώσεις πρέπει είναι μαλακές, κιτρινωπού χρώματος, περιέχοντας μερικά στερεά κομμάτια. Σε περίπτωση που δείτε αίμα ή μεγάλη ποσότητα βλέννης θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

 Αλλαγή πάνας

Η πάνα πρέπει να αλλάζεται αρκετά συχνά, ειδικά τις πρώτες μέρες ζωής ακόμα και εάν έχει μόνο “τσίσα”, γιατί διαφορετικά προκαλεί ερεθισμούς στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας. Μετά από κάθε φορά που κάνει κακά, θα πρέπει να πλένεται κάτω από το νερό και με το ειδικό σαπουνάκι του, να στεγνώνεται ταμποναριστά και να χρησιμοποιείται μία κρέμα αλλαγής πάνας που περιέχει ψευδάργυρο, για να αποφεύγονται οι ερεθισμοί. Ειδικά τα κορίτσια θα πρέπει να ξεπλένονται με φορά από μπροστά προς τα πίσω, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ουρολοιμώξεις.

 Μπάνιο

Αρχικά το μπάνιο γίνεται τοπικά μέχρι την πτώση του ομφαλού. Μετά την πτώση του ομφαλού κάνουμε ολόκληρο το μωρό μπάνιο, αποφεύγοντας την παρατεταμένη παραμονή του μέσα στο νερό. Χρησιμοποιούμε το ειδικό αφρόλουτρο που μας έχει συστήσει ο παιδίατρός μας. Το μπάνιο μπορεί να γίνεται κάθε δεύτερη μέρα έως και 2 φορές μέσα στην ίδια μέρα καθώς χαλαρώνει το μωράκι μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετά χρησιμοποιούμε πάντα μία ενυδατική και του κάνουμε ελαφρύ μασάζ. Τον πρώτο καιρό δεν πειράζουμε καθόλου τα αυτάκια του μωρού μας. Επίσης, τα νυχάκια μπορούμε να τα κοντύνουμε και με μία μαλακή λίμα για να αποφύγουμε έναν ενδεχόμενο τραυματισμό, εάν χρησιμοποιηθεί ψαλιδάκι. Ακόμα υπάρχουν γαντάκια που μπορείτε να προμηθευτείτε.

Περιποίηση ομφαλού

Η περιοχή του ομφαλού καθαρίζεται προσεκτικά και επιμελώς με αποστειρωμένες γάζες εμποτισμένες με λίγο οινόπνευμα. Συνεχίζουμε και καθαρίζουμε την περιοχή και μετά την πτώση του ομφαλού. Σε περίπτωση που η περιοχή κοκκινίσει, φαίνεται ότι είναι επώδυνη ή βγάζει δύσοσμο, παχύρρευστο αιματηρό ή πυώδες υγρό πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα παιδιατρική  εκτίμηση.

Ύπνος μωρού

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, το 2011 για τον ασφαλή ύπνο στα βρέφη, τα βρέφη κοιμούνται ασφαλώς ύπτια, όχι μπρούμυτα, όχι στο πλάι. Σε σκληρή επίπεδη επιφάνεια, χωρίς σφήνες, με το σκέπασμα καλά στερεωμένο κάτω από το στρώμα. Μάλιστα, ειδικά για τους πρώτους 6 μήνες ζωής θα πρέπει το μωρό να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.

Επίσκεψη παιδιάτρου

Καλό είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρο που έχετε επιλέξει για τον ερχομό του μικρού σας, ώστε να σας επισκεφτεί πιθανότατα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Επίσης, μπορείτε να σημειώνετε τις απορίες σας και ό τι σας απασχολεί σε ένα χαρτί.

Επίμονο κλάμα-Ανησυχία μωρού

Τα νεογέννητα μωρά δε χρειάζονται και δε γίνεται να εκπαιδευτούν. Κρατήστε το μωρό σας αγκαλιά, εσάς γνωρίζει και έχει συνηθίσει τόσο καιρό που ήταν μέσα στην κοιλιά σας, παρηγορήστε το, βεβαιωθείτε ότι είναι χορτάτο, στεγνό, καθαρό και ότι δε νυστάζει. Μιλήστε του, περπατήστε μαζί του και αν παρ’ όλ΄ αυτά παραμένει ανήσυχο, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Βόλτα

Βόλτες μπορείτε να ξεκινήσετε με το μωρό σας από πολύ νωρίς αρκεί να επιλέξετε χώρο ανοιχτό, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα και χωρίς κόσμο. Απαραίτητα μαζί σας σεντονάκι για να ακουμπάει τις πρώτες ημέρες, μικρή αλλαξιέρα, πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα συγκάματος, πετσετάκι, δεύτερο φορμάκι. Ο μόνος λόγος που κάποιοι συστήνουν οι πρώτες βόλτες να καθυστερήσουν λιγάκι είναι να γνωριστείτε καλύτερα με το μωράκι σας, να συνηθίσετε τη νέα σας πραγματικότητα και να προσαρμοστεί και αυτό όσο γίνεται στο νέο του περιβάλλον.

 

Θεανώ Λαγκούση-Δανηλάτου MD PhD